Pages

Saturday, May 14, 2011

Umai Sarawak

Umai Sarawak

Bahan-Bahan :
  • Ikan Tenggiri : : 2 Keping (Ikan lain pun boleh, ikut selera)
  • Bawang Merah : : Sebiji
  • Cili Padi : : 3 Biji
  • Limau Nipis : : Sebiji (Ambil Jus)
  • Lemon : : Sebiji (Ambil Jus)
  • Cuka : : 1 Sudu Kecil
  • Bawang Besar : : Sebiji
  • Cili Merah : : Sebiji
  • Gula & Garam : : Secukup Rasa
Cara-Cara :
  • Bersihkan ikan tenggiri, hiris halus dan buang kulit.
  • Selepas tu, perap dengan jus limau nipis, lemon & cuka (ambil separuh dari jus yg diperah) Perap selama 30 minit.
  • Selepas perap, ikan tu akan berubah jadi warna puteh & tidak hanyir. Jika warna isi ikan sudah keputehan, itu bermakna isi ikan telah masak dengan perahan jus dan cuka. Jika masih was-was, basuh isi ikan dengan jus dan cuka tersebut sehingga anda puas hati.
  • Tumbuk bawang merah & cili padi. Mayang halus bawang besar & cili merah. 
  • Kemudian gaulkan bahan tumbuk dengan isi ikan.
  • Kemudian, tuang baki jus & cuka serta masukkan garam & gula secukup rasa. Gaul sebati.
  • Akhir sekali gaul dengan bahan mayang. Dan boleh dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment